Unit Trust

PUBLIC MUTUAL INVESTMENT

InvestmentUNIT TRUST adalah 1 instrument “making money” yang mampu memberi pulangan yang jauh lebih baik dari (cth: ASB, FD, ASN, ASW, Tabung Haji etc.) dimana ia dapat memberi pulangan 12%-28% setahun dalam tempoh panjang 2-5 tahun.

Investment unit trust ini boleh dilakukan melalui 3 cara:

-melalui epf. -cash lu sum -regular saving(potongan gaji bulan2)

Dalam public mutual ini terdapat jenis2 pelaburan:

-islamic : conservative, moderate, aggressive -non-islamic : conservative, moderate, aggressive

Anda boleh melabur serendah RM1000.setiap kali nk tmbh pelaburan, blh tmbh sekurang2 RM100.. tak kiralah sebln skali ker..biler-biler mase pon boleh.

Permulaan investment service charge dikenakan oleh pihak pengurusan public mutual.% service charge dikenakan: -Epf : 3% -Cash: 5.5%

Unit trust amat sesuai kepada mereka yang :

#tidak mempunyai masa untuk membuat pelaburan terus ke kaunter2 saham. Ini kerana untuk melabur dalam kaunter saham BSKL contohnya, kerana kita perlu mengkaji pencapaian sesebuah kaunter. Dengan Unit trust,Pengurus Dana Profesional akan membuat analisis untuk pelabur.

#mempunyai modal yang kecil, tetapi mempunyai pendedahan yang amat besar kepada pelbagai jenis pelaburan yang selalunya tidak boleh dilakukan.

#merancang kewangan jangka panjang untuk tujuan tertentu, cth, beli rumah, hartanah, melancong, dll lagi.Bagi kawan2 yg nak kawin tu lagi bagus.=)

#mempunyai modal yang kecil tapi mahu melabur di pasaran saham

TAHUKAH ANDA?

Ramai rakyat Malaysia kini tertipu dengan pelaburan-pelaburan yang haram di sisi undang-undang Malaysia, dengan harapan mendapat keuntungan yang besar dalam jangka masa yang singkat. Sedangkan kerajaan telah membuka ruang dan platform pelaburan yang sah.

Anda boleh memaksimumkan wang KWSP anda melalui pelaburan dalam unit trust? Pulangan KWSP tahun lepas hanya 5%. Tapi pulangan unit trust tahun lepas ada yang mencecah 28%. Oleh itu jangan lepaskan peluang ini. Bahkan anda juga boleh membuat pelaburan dalam unit trust dengan nilai pelaburan permulaan yang rendah.

Jika anda melabur = RM2,000 >>> Untung = 20% setahun, dalam masa 20 tahun, duit pelaburan RM2,000 anda akan menjadi = RM2,000 x (1 + 20%)20 = RM76,675.20

Jumlah kos pengajian degree di IPTA = RM 25,000 manakala kadar inflasi semasa = 3.5%. Katakan anda mempunyai anak berumur 2 tahun, dlm masa 15 tahun lagi dia akan melanjutkan pelajaran ke IPTA..! Jumlah kos pengajian degree di IPTA tahun 2022 = RM25,000.00 x (1 + 0.035)^15 = RM41,883.70

PELABURAN UNIT AMANAH ,pelaburan berlandaskan syariah ini adalah produk Public Mutual BHD Perunding Unit Trust Anda :Luqman 017-5188091 email: mock_web@yahoo.com.sg

7 responses to “Unit Trust

  1. Saya berada di Tg Malim Perak dan berminat untuk melabur dalam Public Mutual. Bagaimana prosedur pelaburan seperti dari mana saya boleh dptkan borang, brapa % fee yang dikenakan ketika membeli dan menjual. E mail pada saya di shahrul19792002@yahoo.com

  2. Tadi masa nonton TV buletin utama,
    tetiba je.. customer aku call.
    Dia kata ada dapat penyata unit trust,
    Katanya huuiiiyoo.. baru melabur je.. unit balance dah meningkat,
    kebetulan waktu aku submit form dia dulu, dah dekat tarikh pengagihan…. apa lagi melonjak la dia..
    nie dia suruh aku cepatkan second round investment pakai epf..
    alhamdulillah akhirnya mereka faham jua..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s